Klausimai kandidatams į Seimą

2008-10-07
Sudariau sąrašą klausimų, kurie man svarbūs renkantis partiją, už kurią balsuosiu.
Kita
  1. Kokie būtų trys pirmi jūsų sprendimai, jei užimtumėte ministro pirmininko postą? (įsivaizduokime, kad pinigų yra apsčiai)
  2. Ar pritariate komentarų internete kontrolei, kuri, net ir siekiant gerų tikslų, gali atvesti prie „vienos teisingos nuomonės“? Apie galimas grėsmes skaityti čia. Telieka prisiminti John Emerich Edward Dalberg Acton pasakymą: „Power corrupts; absolute power corrupts absolutely“
  3. Kokiam politinių partijų finansavimo modeliui pritartumėte ir kodėl? Kodėl Lietuvoje tiek daug neaktyvių partijų, bet jos nelikviduojamos?
  4. Kaip finansuojama jūsų partija?
  5. Kaip žadate mažinti korupciją?
  6. Kokį kariuomenės modelį manot esantį tinkamiausią ir kodėl?
  7. Kokias korekcijas manote esant reikalingas padaryti dabartiniuose įstatymuose, kad valdininkai, kalti dėl visuomenės turto iššvaistymo ar pasisavinimo, sulauktų griežtos ir nusižengimo lygį ATITINKANČIOS bausmės? O galbūt įstatymai ir dabar yra pakankamai geri? Tuomet kaip priversti Prokuratūrą atlikti savo darbą– aktyviai ginti viešąjį interesą? Prisiminkime „Alitos“ privatizavimą. „2007 gegužės pabaigoje Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė, kad Vyriausybės 2003 metų nutarimas, kuriuo pritariama „Alitos“ valstybei nuosavybės teise priklausančių akcijų pardavimui, prieštarauja Konstitucijai ir Valstybės ir savivaldybių turto privatizavimo įstatymui. Seimo laikinoji tyrimo komisija „Alitos“ privatizavimo aplinkybėms ištirti nustatė, kad parduodant šią alkoholio gamyklą buvo padaryta žala valstybei ir dėl to kaltinama tuo metu dirbusi Algirdo Brazausko Vyriausybė ir VTF. Komisijos išvadose teigiama, kad privatizuojant „Alitą“ valstybei buvo padaryta beveik 36 mln. Lt žalos“,– rašė Delfi. Dėl šio sandorio niekas taip ir nebuvo nubaustas.
  8. Ar bus įvestas nekilnojamo turto mokestis fiziniams asmenims? Plačiau apie tai galite paskaityti čia.
  9. Kaip kovosite su alkoholizmu? Ar kovojate asmeniniu pavyzdžiu?
  10. Ar pritariate idėjai kai kurias ministerijas iškelti iš Vilniaus į kitus miestus? Taip yra padaryta Estijoje. Šito sprendimo naudos aiškinti, manau, nereikia.
  11. Kokia jūsų regioninė politika? Ar pritariate, jog dabar lėšos dažnai skirstomos principu „Jei reikia sostinei– pinigų bus! Jei reikia kur nors kitur– padėsim, kiek galėsim…“?
  12. Kokios priemonės, jūsų nuomone, yra geriausios norint skatinti smulkųjį verslą? Atleisti nuo mokesčių pirmais metais?
  13. Ar pritariate Guggenheimo muziejaus statyboms iš valstybės lėšų (kad ir dalinai)? Nemanote, jog trūksta finansavimo dabartiniams muziejams ir tikrąjam lietuvių tautos paveldui puoselėti?
Energetika
  1. Kokia jūsų nuomonė apie dabartinį elektros tiekimo bei gamybos, centralizuotos šilumos tiekimo kainų skaičiavimo metodą, kuriuo kaina skaičiuojama šitaip: savikaina plius pelno procentas, skaičiuojamas nuo savikainos? Esant tokiam modeliui, paslaugų tiekėjai nėra suinteresuoti mažinti sąnaudų, nes tai jiems papraščiausiai neapsimoka (pelno procentas nekinta, taigi, krentant sąnaudoms, krenta ir pelnas). Kaip tai keistumėte?
  2. Neskaidrus LEO LT projektas žmonių dar neužmirštas. Ar ryžtumetės stabdyti šią aferą? 9-ias pagrinidnes priežastis, kodėl LEO LT projektas neturėtų būti įgyvendinamas, skaitykite čia.

Užsienio politika

  1. Daugumą lietuvių galima priskirti vienai iš dviejų grupių: 1) rusofilai–amerikofobai arba 2) amerikofilai– rusofobai. Ar jūsų partija (ir asmeniškai jūs pats) įsivaizduojate Lietuvos užsienio politiką labiau orietuotą į rytus, ar į vakarus? Kaip žadate išlaikyti pusiausvyrą ir siųsti užsienio partneriams žinią, jog Lietuva, nors ir būdama maža, yra ori šalis?
  2. Kurį kandidatą remiate JAV prezidento rinkimuose ir kodėl? Mano manymu, parlamentarai turi turėti bent minimalų supratimą apie užsienio politiką.

Švietimas

  1. Ar sutinkate, jog algas reikia kelti ne mokyojams, o GERIEMS mokytojams? Kokiomis priemonėmis geriausiai įvertinti mokyto REALIĄ kvalifikaciją? Kaip paskatinsite mokytojus didinti pamokų efektyvumą? „Valstybinėse mokyklose dirbantys pedagogai, kaip ir sovietiniai kolūkiečiai, neturi jokių paskatų siekti geresnių rezultatų, ieškoti naujų mokymo būdų, rūpintis kvalifikacija ir stengtis viską pertvarkyti taip, kaip persitvarko privačios firmos, dirbančios konkurencinės rinkos sąlygomis ir siekiančiomis išlikti“,– Carolyn Lockhead
  2. Kokia egzaminų sistema (norminis ar kriterinis vertinimas ir kitos detalės) geriausia ir kodėl?
  3. Kodėl švietimo politikoje specifinių poreikių vaikais laikomi asocialių šeimų ir apleisti vaikai? Kokia politika labai gerai besimokančių vaikų atžvilgiu?
  4. Kodėl valstybė SLEPIA atskirų mokyklų valstybinių brandos egzaminų statistiką? Dėl to neįmanoma palyginti mokyklų. Kada mokyklos pradės dirbti rinkos sąlygomis?
  5. Ką manote apie pasiūlymą mokiniams mokyklose nemokamai dalinti vaisius bei daržoves, šitaip ugdant įprotį valgyti jų pakankamai? Apie tai skaityti galima čia. Dabartinė valdžia šį projektą atmetė. Galbūt galėtume atšaukti nemokamą pradinukų maitinimą (tai gerai, bet ar esame tokie turtingi?) ir vietoj to kasdien kiekvienam pradinukui duoti po obuolį?
  6. Ką manote apie dabartinę universitetų finansavimo sistemą, kai pinigus jie gauna priklausomai nuo studentų skaičiaus?
  7. Kada pagaliau bus įvestas mokestis už aukštąjį mokslą? Nemanote, kad tai būtų puiki motyvacijos priemonė iš karto padėsianti pakelti studijų kokybę (tiesiog patys studentai labiau norėtų gerai mokytis, nes už tai teks mokėti)? Žinoma, reikėtų sukurti gerą paskolų sistemą…
  8. Ar nemanote, kad dabar, kai visos partijos kalba apie aukštųjų technologijų svarbą, tai tapo savotišku popsu? Kokias konkrečiai aukštąsias technologijas turite galvoje? visi visada šneka apie tuos lazerius. Kaip jūs suvokiate terminą „žinių ekonomika“?

Aplinkos apsauga

  1. Ar Vyriausybė taikys nuolaidas žmonėms, perkantiems hibridiniais arba elektriniais varikliais varomas mašinas? Ar bus nustatytas aplinkosaugos mokestis visureigių, senų mašinų vairuotojams?
  2. Kokių priemonių vyriausybė imsis užtikrinti, kad būtų skatinama elektros iš atsinaujinančių šaltinių gamyba Lietuvoje? Kaip technologijų universitetai bus paskatinti užsiimti tokių šaltinių tyrinėjimais?
  3. Ar imsitės priemonių (tarkime, jų apmokestinimas), kad palaipsniui iki minimumo būtų sumažinta prekyba plastikiniais maišeliais ir nemokamas jų dalinimas (turiu galvoje ir pagrindinius pirkinių maišus , ir mažus skaidrius maišelius)? Tokių priemonės jau pasitelktos vienose iš didžiausių pasaulio teršėjų– Kinijoje bei Australijoje.

Transportas

  1. Kuris oro uostas turėtų būti paskelbtas pagrindiniu Lietuvos oro uostu?
  2. Ką manote apie reikalavimą transportui dieną važinėti įjungtomis trumposiomis šviesomis? Apie tai paskaitykite čia.
  3. Ar būtų spartinimas „RailwayBaltica“ projekto įgyvendinimas?

Savivalda

  1. Ar būdami Vyriausybėje bandytumėte gaivinti Dipolio idėją?
  2. Kokia, jūsų nuomone, savivaldos forma yra geriausia? Kaip reformuotumėte šią sritį? Įvestumetė tiesioginius mero ar seniūno rinkimus ar dar ką nors kito? Ar naikintumėte apskritis?

(Papildymas) Radau vieną atvėjį, kai pilietis bandė nusiųsti savo klausimus (tik tris…) partijoms ir sulaukė gan apgailėtino atsako (kaip ir buvo galima tikėtis). Ir gerai, kad aš savųjų nesiunčiau =D.


Komentarų: 1 - “Klausimai kandidatams į Seimą”

  1. PP - 2009-01-14 2:13 am

    Belekokie geri.

Komentavimas išjungtas.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos